Free Cherry-Picking Campus Kleve
14.-25.04.2025 - Das Programm
Zurück zur Veranstaltungsseite GET A TASTE OF STUDYING.
Ihr möchtet GET A TASTE OF STUDYING nicht verpassen?
In drei Schritten zu deinem Sneak Peek ins Studium:
- Jetzt Ticket sichern! Tickets GET A TASTE OF STUDYING - Campus Kleve
- Zur Veranstaltung am Info-Point (EG Gebäude 1) melden zum Check-In, für Programm-Updates und Hochschul-Goodies!
- Experimente, Vorlesungen und Campus-Vibes erleben!
Zentrale Studienberatung (ZSB) | Gebäude 1 | EG
Hier wirst du begrüßt, und erhältst die nötigen Infos plus Hochschul-Goodies, die du für deinen Tag auf dem Campus gebrauchen kannst.
Montag, 14.04.2025 - 07:45 bis 14:00 Uhr
Dienstag, 15.04.2025 - 07:45 bis 14:00 Uhr
Mittwoch, 16.04.2025 - 07:45 bis 12:00 Uhr
Mittwoch, 23.04.2025 - 07:45 bis 12:00 Uhr
Donnerstag, 24.04.2025 - 07:45 bis 14:00 Uhr
Freitag, 25.04.2025 - 07:45 bis 12:00 Uhr
Das Programm
Bitte regelmäßig auf Änderungen achten!
Montag, 14.04.2025
Agricultural Economics and Farm Management | Agribusiness B.A. | 2. Semester
8:15 - 9:45 Uhr | Gebäude 01 | 2. Etage | Raum 01 02 005
Delve into the essence of Agricultural Economics and Farm Management, where you'll gain unparalleled insights into the agrifood sector's business dynamics, from farm management principles and production economics to strategic budgeting and entrepreneurship, paving the way for a sustainable and prosperous future in agribusiness and sustainable agriculture.
Applied Mathematics | all Engineering study programmes | 2. Semester
10:00 - 12:00 Uhr | Gebäude 1 | 1. Etage | Raum 01 01 002
Join our students as they are are introduced to some mathematical concepts and methods beyond high-school level. In particular, they learn to work with infinite series, multivariate functions, and ordinary differential equations.
Auditierung | Qualität, Umwelt, Sicherheit & Hygiene B.Sc. | 4. Semester
12:15 - 15:45 Uhr | Gebäude 09 | 1. Etage| Raum 09 01 019
In dieser Vorlesung mit anschließender Übung taucht ihr in die dynamische Welt des Auditierens ein - von den globalen Spielregeln (Standards) über die Kunst der effektiven Gesprächsführung bis hin zur strategischen Planung von Audits. Die Vorlesung zeigt euch nicht nur, wie ihr Managementsysteme prüfen, bewerten und auf die nächste Stufe heben könnt, sondern gibt euch auch die Werkzeuge an die Hand, um als gefragter Auditor Prozesse aktiv mitzugestalten - und das branchenübergreifend.
Advanced Programming | Electrical and Electronics Engineering, Mechatronic Systems Engineering | 2. Semester
12:20 - 13:50 Uhr | Gebäude 1 | Erdgeschoss | Raum 01 EG 010
Learn about programming with C and how to analyze programme code.
Biochemie | Bio Science and Health B.Sc.| 2. Semester
14:00 - 16:00 Uhr | Gebäude 11 | EG | Raum 11 EG 011
Erforschen Sie die Grundlagen der Biochemie, von der Struktur und Funktion von Biomolekülen bis hin zu zentralen biochemischen Prozessen und bioanalytischen Methoden. Dieser Kurs bietet einen tiefen Einblick in die Mechanismen des Lebens auf molekularer Ebene und bereitet Sie auf die praktische Anwendung in der Biochemie vor.
International Affairs | International Relations B.A. | 2. Semester
16:00 - 18:00 Uhr | Gebäude 01 | 2. Etage | Raum 01 02 005
This module provides an introduction to key concepts in international relations, such as perception, power, security, and anarchy, alongside an exploration of the structure of the international system and hegemony. It covers the history and evolution of the field, including significant milestones like the Westphalian order, world wars, the Cold War, and the post-Cold War era. The course also examines the roles and functions of various international actors, including states, diplomacy, international organizations, and NGOs. Finally, it addresses cooperation and conflict resolution, while exploring current issues in international affairs.
Dienstag, 15.04.2025
Rural Development and Sustainable Behaviour | Agribusiness B.A. | 2. Semester
8:15 - 9:45 Uhr | Gebäude 01 | EG | Raum 01 EG 005
Explore the transformative world of Rural Development and Sustainable Behaviour, where you'll unravel the intricacies of human-ecological systems and economic development theories, strategize for impactful rural upliftment, and delve into sustainable development goals, all while examining the financing and policy frameworks that foster rural tourism and ensure the longevity of our rural landscapes.
Verpackungstechnologie | Lebensmittelwissenschaften M.Sc. | 1. Semester
10:15 - 11:45 Uhr | Gebäude 12 | EG | Raum 12 EG 010
Hier lernt ihr die wichtigsten Technologien für Lebensmittelverpackungen kennen. Dazu gehören zum Beispiel Kunststoffe und Metall, aber auch moderne Verpackungsmaschinen. Ihr lernt, wie neue Verpackungen Lebensmittel länger haltbar machen und wie man sie analysiert, um die Qualität zu prüfen.
Scientific Skills | International Taxation and Law B.A. | 2. Semester
10:00 - 12:00 Uhr | Gebäude 05 | 1. Etage | Raum 05 01 028
The course covers the essential steps for carrying out and presenting your own academic work, including the formulation of research questions, planning, time and self-management, as well as basic research methods and academic writing. In addition, literature research, citation rules and presentation techniques are taught. Students apply the knowledge they have learned to topics from the fields of economics and finance.
System Theory and Controlls | Mechanical Engineering & Mechatronic Systems Engineering | 4. Semester
10:15 - 11:45 Uhr | Gebäude 1 | 1. Etage | Raum 01 01 002
Learn more about controll engineering as well as about the mathematical description
and regulation of technical systems.
Physics | alle Ingenieursstudiengänge | 2. Semester
10:00 - 12:00 Uhr | Gebäude 1 | 1. Etage | Raum 01 01 006
Get the basics of physics and learn together with our students what's behind technological and scientific phenomena. We will also show you how to set up, execute, analyse and assess physical experiments.
Gender, Diversity and Work | Gender and Diversity B.A. | 2. Semester
12:00 -14:00 Uhr | Gebäude 01 | 2. Etage | Raum 01 02 002
The lecture gives an introduction to issues in the world of labour from a sociological and historical perspective. Work has become a central field for the organization of (post-) industrial societies today. The question of participation in society is strongly linked to work, even in a rapidly changing world. Starting with a historical perspective on the transformation of work during the time of industrialization, the course continues with conditions of mass production and the more recent changes which led to increasing requirements for flexibility and mobility of employees. One focus of this lecture is the question, how gender and gender relations contribute to the organization of work. A further focus is on other forms of diversity in the workforce and their impact in work and work relations.
Agricultural Engineering II and Agrotechnology | Sustainable Agriculture, B.Sc. | 2. Semester
14:00 - 16:00 Uhr | Gebäude 06 | 2. Etage | Raum 06 02 004
Explore the latest advancements in agrotechnology, from precision farming and irrigation to energy use and vertical farming. This course covers key aspects of technology assessment, GIS applications, and plant protection, including pesticide safety and field sprayer techniques, preparing you for the future of sustainable agriculture.
Applied Microbiology | Bioengineering B.Sc. | 2. Semester
15:00 - 17:00 Uhr| Gebäude 12| 1. Etage| Raum 12 01 015
Dive into the world of applied microbiology, exploring microbial metabolism, growth dynamics, and environmental interactions. This lecture covers nutrient cycles, biofilms, infection biology, and vaccine development, while introducing key concepts in environmental and pharmaceutical biotechnology.
Sport- und Abenteuertourismus | Nachhaltiger Tourismus | 4. Semester
16:00 - 17:00 Uhr | Gebäude 5 | 2. Etage | Raum 05 02 027
Ziel des Moduls ist es, grundlegende Kenntnisse über den Sport- und Abenteuertourismus zu vermitteln und Fertigkeiten zu deren strukturierten Planung und zum Management zu erlangen. Weiterhin lernen die Studierenden sich kritisch mit der Nachhaltigkeit von Sport- und Abenteuertourismus auseinanderzusetzen und dies an praktischen Beispielen selbst anzuwenden.
Mittwoch, 16.04.2025
Soil Science and Tillage | Sustainable Agriculture B.Sc. | 2. Semester
8:15 - 10:00 Uhr | Gebäude 12 | EG | Raum 12 EG 010
Discover the foundation of sustainable agriculture in our Soil Science and Tillage course, where you'll delve into the physical, chemical, and biological secrets of soil, understand its formation, classification, and pivotal role in agriculture, and explore innovative methods for soil health appraisal and tillage practices that protect and enhance this vital earth resource.
Lebensmittelprozesstechnologie | Lebensmittelwissenschaften M.Sc. | 1. Semester
10:15 - 11:45 Uhr | Gebäude 12 | EG | Raum 12 EG 010
Tauchen Sie ein in die Lebensmittelprozesstechnologie – von traditionellen Haltbarmachungsmethoden bis zu innovativen Herstellungsverfahren. Diese Vorlesung vermittelt fundiertes Wissen über thermische, mechanische, chemische und biochemische Prozesse in der Milch-, Getränke-, Brau-, Fleisch- und pflanzlichen Lebensmittelproduktion.
Lebensmittelchemie und -analytik | Lebensmittelwissenschaften M.Sc. | 1. Semester
12:15 - 13:45 Uhr | Gebäude 12 | EG | Raum 12 EG 010
Erforschen Sie die chemische Zusammensetzung von Lebensmitteln und die Methoden zu ihrer Analyse. Diese Vorlesung behandelt zentrale Inhaltsstoffe, deren Veränderung durch technologische Prozesse sowie moderne Analysetechniken von Chromatographie bis Spektroskopie zur Qualitäts- und Sicherheitsbewertung.

Mittwoch, 23.04.2025
Soil Science and Tillage | Sustainable Agriculture B.Sc. | 2. Semester
8:15 - 10:00 Uhr | Gebäude 12 | EG | Raum 12 EG 010
Discover the foundation of sustainable agriculture in our Soil Science and Tillage course, where you'll delve into the physical, chemical, and biological secrets of soil, understand its formation, classification, and pivotal role in agriculture, and explore innovative methods for soil health appraisal and tillage practices that protect and enhance this vital earth resource.
Lebensmittelprozesstechnologie | Lebensmittelwissenschaften M.Sc. | 1. Semester
10:15 - 11:45 Uhr | Gebäude 12 | EG | Raum 12 EG 010
Tauchen Sie ein in die Lebensmittelprozesstechnologie – von traditionellen Haltbarmachungsmethoden bis zu innovativen Herstellungsverfahren. Diese Vorlesung vermittelt fundiertes Wissen über thermische, mechanische, chemische und biochemische Prozesse in der Milch-, Getränke-, Brau-, Fleisch- und pflanzlichen Lebensmittelproduktion.
Körperpflege und Kosmetik | Bio Science and Health, B.Sc. | 4. Semester
10:00 - 12:00 Uhr | Gebäude 11 | EG | Raum 11 EG 011
Einblicke in die Kosmetik-Grundlagen: Hautaufbau, zentrale Inhaltsstoffe (Tenside, Öle, Wirkstoffe etc.) und die Herstellung gängiger Produktformen wie Emulsionen. Überblick über die Vielfalt kosmetischer Anwendungen von Haut- bis Mundpflege sowie die dazugehörigen rechtlichen Vorgaben (LFGB, KVO).
Lebensmittelchemie und -analytik | Lebensmittelwissenschaften M.Sc. | 1. Semester
12:15 - 13:45 Uhr | Gebäude 12 | EG | Raum 12 EG 010
Erforschen Sie die chemische Zusammensetzung von Lebensmitteln und die Methoden zu ihrer Analyse. Diese Vorlesung behandelt zentrale Inhaltsstoffe, deren Veränderung durch technologische Prozesse sowie moderne Analysetechniken von Chromatographie bis Spektroskopie zur Qualitäts- und Sicherheitsbewertung.
Donnerstag, 24.04.2025
Biochemistry | Biomaterials Science | 2. Semester
8:00 - 10:00 Uhr | Gebäude 1 | 2. Etage | Raum 01 02 005
Delve into the topic of the unique chemistry that occurs in the environment of a cell to facilitate basic understanding of the life's processes at a molecular level. Learn about the structures of amino acids, carbohydrates, lipids and nucleic acids.
Basics of Animal Sciences | Sustainable Agriculture, B.Sc. | 2. Semester
8:00 - 11:00 Uhr | Gebäude 10 | 3.OG | Raum 10 03 004
Explore the fundamentals of animal sciences, covering everything from the basics of animal anatomy and physiology to the intricacies of animal growth, development, and nutrition. This course offers a hands-on approach to understanding domestication, the science behind animal husbandry, and the assessment of feed and animal products, enriched with practical exercises and an enlightening field trip.
Applied Mathematics | all Engineering study programmes | 2. Semester
10:00 - 12:00 Uhr | Gebäude 1 | 1. Etage | Raum 01 01 002
Join our students as they are are introduced to some mathematical concepts and methods beyond high-school level. In particular, they learn to work with infinite series, multivariate functions, and ordinary differential equations.
Organische Chemie | Bio Science and Health B.Sc. | 2. Semester
12:00 - 14:00 Uhr | Gebäude 1 | 1. Etage | Raum 01 01 006
Tauchen Sie ein in die Welt der organischen Chemie und entdecken Sie die Geheimnisse der funktionellen Gruppen und ihrer Reaktionen, von der Stereochemie bis zur Synthese. Diese Vorlesung vermittelt praktische Fertigkeiten in der Herstellung, Reinigung und Analyse von Verbindungen und bereitet auf die Herausforderungen im Labor vor.
Sozial- und Familienpolitik | Kindheitspädagogik B.A. | 2. Semester
ACHTUNG ORTSWECHSEL!
14:00 - 16:00 Uhr | AWO Kreisverband Kleve e.V. | Thaerstraße 21, Kleve
Dieses Modul behandelt die Grundlagen der Sozialpolitik, einschließlich der Begründungen, Prinzipien und Akteure der Familien- und Sozialpolitik sowie der relevanten Theorien. Es beleuchtet die Entwicklung und Gestaltung der Sozialpolitik in Europa und konzentriert sich auf zentrale Felder wie Arbeitnehmerschutz, Arbeitsmarktpolitik und Mitbestimmung der Arbeitnehmer. Weitere Themen umfassen das System der sozialen Sicherung, Sozialhilfe sowie mittelstandsorientierte Sozialpolitik, einschließlich Gesundheits-, Wohnungs- und Vermögenspolitik, mit einem besonderen Fokus auf Familienpolitik.
Freitag, 25.04.2025
Academic Methods & Principles | Bioengineering B.Sc. | 4. Semester
08:00 - 10:00 Uhr| Gebäude 01 | 2. Etage | Raum 01 02 005
Master the craft of scholarly inquiry with Academic Methods & Principles. Learn effective research, compelling writing, critical analysis, and essential ethical practices like proper citation. Gain the skills to confidently produce and present high-quality scientific work.
Biomimetic Science | Mechanical Engineering | 4. Semester
8.30 - 10:00 Uhr | Gebäude 5 | 2. Etage | Raum 05 02 027
In this course, we learn about the developing theory which underlies the field of biomimetics and will appreciate the clear and subtle differences between conventional and biomimetic engineering design.
Biochemistry | Bioengineering B.Sc. | 2. Semester
10:00 - 12:00 Uhr| Gebäude 01 | EG | Raum 01 EG 005
Dive into the molecular world of Biochemistry, exploring the structure and function of life's core components like proteins and nucleic acids. Master essential bioanalytical techniques and gain the foundational understanding and practical skills needed for future breakthroughs in bioscience.
Zoological physics | Mechanical Engineering | 4. Semester
10:00 - 12:00 Uhr | Gebäude 8 | 1. Etage | Raum 08 01 004
Delve with our students into the principles of classical physics to explain the function of animal systems. Understand the locomotion in air and water, the electrical and magnetic senses of animals and the roles of nerves in information processing.
Qualitätsmanagement im Tourismus | Sustainable Tourism (Nachhaltiger Tourismus) B.A. | 2. Semester
10:00 - 12:00 Uhr | Gebäude 09 | 1. Etage | Raum 09 01 018
Zunächst werden grundlegende Kenntnisse in Bezug auf die Globalisierung vermittelt und deren Einfluss auf u.a. auf Wirtschaft, Transport
diskutiert. Studierende lernen zudem die Beweggründe für eine internationale Markttätigkeit und verschiedene Formen des Markteintrittes
kennen. Anhand praktischer Beispiele werden Strategien aufgezeigt, die Tourismusakteure wählen, um internationale Märkte zu erschließen.
Ein detaillierter Blick wird hier auf die Internationalisierung touristischer Anbieter, v.a. Reiseveranstalter, Verkehrsträger und Hotellerie gelegt. In
diesem Modul werden zunächst grundlegende Kenntnisse des Qualitätsmanagements behandelt.
Materials and Manufacturing of Electronics | Electrical and Electronics Engineering | 4. Semester
10:00 - 12:00 Uhr | Gebäude 6 | 1. Etage | Raum 06 01 004
Join our students and learn about the structure of matter and chemical bonding. We also discuss automatic soldering systems and learn about the structural engineering of electronic circuits.
Zurück zur Veranstaltungsseite GET A TASTE OF STUDYING.